Magyar angol

Látnivalók

Inárcsi szoborpark

Inárcs a térség nagy történelmi múltra visszatekintő települése. Határában a középső bronzkortól kezdve számos régészeti kultúra népe megtelepedett. A helynév „előkelő származású ember” jelentésű ótörök szóból származik. Először 1263-ban jelent meg a középkori forrásokban Inarch alakban.
A Szent György templomról 1332-től van adat. E térségben feltűnően nagy, több mint 20 méter hosszú épületének alapfalmaradványait 2000-ben Tari Edit tárta fel. A leletmentő ásatás szerint a többször elpusztult s a hívek által újjáépített templom legrégibb, kváderkövekkel és sírleletekkel meghatározható román periódusa a 11-12. századból való. E periódus egyik sírjából egy különleges lelet is előkerült: egy rézből készült papi mellkereszttöredék, amelyre görögül a „Szent György bűntelen” feliratot karcolták.

Inárcs az Ócsától délre fekvő falvakkal együtt a 15 éves háború idején elpusztult, csak a 20. században indult újra fejlődésnek.
Polyák Ferenc fafaragó művész, a népművészet mestere indított mozgalmat 1995-ben, hogy a millenniumra kereszttel jelöljék meg az elpusztult középkori templomok helyét. Ennek jegyében először az inárcsi jelkeresztet faragta ki, amelyet az „öreg” országút mellett állítottak fel. A kezdeményezés országos visszhangot keltett, a helyi lelkesedés pedig az ásatáshoz, és annak eredményei alapján az emlékpark-szoborpark megépítéséhez vezetett.

A templomrom helye: József utca a sportpályánál.

Kakucs-ring autó-versenypálya

A Kakucs Ring versenypálya arról nevezetes, hogy száguldásra éhes utasait olyan sebességi mámorban részesíti, hogy a négy kerék jelentése egy életre átértékelődik bennük. A versenypályán profi pilóta mellett tapasztalhatja meg, mi a különbség a vezetés és az autóversenyzés között. Adja át magát a gyorsulás határtalan élvezetének, higgye el, hihetetlen élmény!

 

Kakucs-ring autó-versenypálya

Újhartyán Lovas Park

A Cigleher Lovas Park várja a lovaglás szerelmeseit, legyen szó akár lovagoltatásról, lovas oktatásról, tereplovaglásról vagy lovas kocsikázásról.

Sári rétes ház, Dabas

Sári rétes ház, Dabas

A néhány esztendőn át tartó munka meghozta gyümölcsét, mert most már ország-világ megkóstolhatja a páratlan ízvilágú sári rétest.Rétesünk különlegessége a hagyományos recept alapján előállított leheletnyi vékonyra nyújtott tésztában és az utánozhatatlanul dús töltelékben rejlik, amit az oly nehezen elsajátítható elkészítési folyamatnak köszönhetünk.

Dabas, Szent Jakab sétány:

a Mánteleki út és a Láp utca kereszteződésében található. Kellemes hangulatú hely, mely a Zarándokúthoz tartozik.

Dabas – Kapisztrán-Hunyadi Emléktorony (Dabas, Szent István tér)

2011. novemberétől ingyenesen látogatható a Szent István téri Kapisztrán-Hunyadi Emléktorony kilátója! A látogatásra hétfőtől péntekig 8 és 16, szombaton pedig 9 és 12 óra között félórás időintervallumokban van lehetőség.

A nagy fokú érdeklődés és a biztonsági előírások miatt a látogatás előzetes regisztrációhoz kötött.

Időpontot kérni a turisztika@dabas.hu e-mail címen lehet!

Szent Jakab Sétány

Dabas, Tájház

Dabas-Gyónon található a város egyik legrégebbi háza, melyet 1835-ben építettek. A tájház egész évben látogatható. A látogatás előzetes bejelentkezés alapján történik, melyet a tájház gondnokával kell egyeztetni. A gondnok a tájház mellett található: Dabas-Gyón, Luther u. 21. Információ : 06/30/2099-029

Alsódabas – Kossuth ház (Kossuth László u. 19.)

A Kossuth Ház Galéria állandó kiállításai: Dabas építészeti értékei (a klasszicista kúriák múltja és jelene) címmel: 37 tablón több mint 20 épület bemutatása, archív (1930-as, 1950-es, 1980-as évekből) és mai felvételekkel, alaprajzokkal, homlokzati rajzokkal, valamint Dabas, a nyolc torony városa címmel a Dabason található nyolc templom építészeti és belsőépítészeti értékeinek bemutatása.

Ócsai templom

 Ócsai református templom

A Bercsényi utcában, a Skanzen mellett áll Ócsa büszkesége, a román eredetű műemléktemplom, amely a hazai román építészet ránk maradt emlékei közül az egyik legszebbnek mondható.

Ócsai Tájház és skanzen

Ócsa legidősebb része, az Öregfalu, közepén a XIII század elején épült román bazilikával, igazi néprajzi csemege. 1975-ben a területtel együtt helyezték védelem alá a 62 portából álló falurészt, melynek két beltelkes településszerkezete több száz éves. A templomot körülölelő kicsi telkeken álló parasztházak legöregebbjei a XVIII sz. végén épültek.

 

Ócsai pincesor

A mintegy száz földbe vájt pince műemléki jelentőségű terület. Az ollóágas, nyeregtetős, nádfedeles pincék közt háromszáz éves is akad. A nádtetők olyanok, mint egy-egy különleges műgonddal megformált, konttyal lezárt, művészi frizura.

Pusztavacs, Magyarország közepe

Pusztavacs területén található Magyarország földrajzi középpontja. E geometriai középpont koordinátái: földrajzi szélesség 47fok 11’ és földrajzi hosszúság 19fok 30’.

Ócsai pincesor